mandag 31. august 2009

Pels

I media den siste tiden har pelsdyr og -oppdrett fått mer oppmerksomhet. Forrige søndag hadde NRK1 et innslag i søndagsrevyen om hvilke forhold norske pelsdyr lever under. En bonde i Hedemark ble intervjuet, og senere filming på gården beviste at bonden ikke engang hadde oversikt over antall gjenværende bein på egne dyr. En mager unnskyldning om at det var grevling som hadde spist valpebeina fordi valpene stikker beina ut av nettingen var vel stort sett det eneste han hadde å forsvare seg med. Han klarer til og med å snu ting slik på hodet så det høres ut som om valpene er så dumme at de stikker beina ut av nettingen. Jeg har mine egne tanker rundt dette, men uansett har bonden brutt §5a Tilsyn og stell i Lov om dyrevern fra 01.01 2004, pkt. 2, 3 og 4 som lyder:

§5a. Tilsyn og stell
Den som eig eller har i si varetekt husdyr, selskapsdyr eller dyr som er haldne i fangeskap på anna måte, herunder tamrein, eller som har tilsyn med slike dyr for eigar eller innehavar, skal syte for at:
  1. Dyret får nok og godt nok fôr og vatn, alt etter trongen hjå det einskilde dyret,
  2. Dyret får forsvarleg tilsyn og stell, m.a. får stelt lør, hovar eller klauver,
  3. Bindegreie eller stengsel ikkje skader dyret eller er til ulempe for det i utrengsmål,
  4. Sjuke eller skadde dyr får høveleg behandling og ver avliva om det trengst,
  5. Dyr på beite vart henta heim før frost og snøfall er ventande om hausten.
På gården har bonden 1200 dyr. Ettusentohundre! Med mindre han har ansatt en stab av mennesker til å se etter, og passe på alle disse dyrene, er det ikke forsvarlig å ha så mange dyr oppstalet slik. Én person skal liksom ta seg av alt av stell, oppsyn og renhold på 1200 rever? Tror ikke det. Hvis jeg hadde kjøpt meg 1200 hunder og stallet opp de i bur på under kvadraten (på rev sier lov minimum 0,8 kvm på en tispe), hadde ingen reagert? Regner jeg med? Hvorfor er det så ok med rev og mink?
0,8 kvm for rev, 0,25 kvm for mink og seks sider netting. Dette er ok? Nei. Nok et brudd på loven:

§2. Ålment om åtferd med dyr.
Det skal farast vel med dyr og takast omsyn til instinkt og naturleg trong hjå dyret så det ikkje kjem i fåre for å lida i utrengsmål.

Disse dyrene er ikke laget for å stå hele livet på netting, hverken fysisk eller psykisk. Dette er streifende, ville dyr vi har satt i nettingbur fordi vi har lyst til å gjøre det. Ja, så enkelt er det. Fordi vi har lyst.
For å ta minken som et eksempel er den villig til å løfte hundre ganger sin egen kroppsvekt for å få tilgang på svømmevann, til tross for at den aldri har svømt før.

Jeg lurer på to ting:
Hvor er disse berømte paragrafrytterne når man trenger de mest?
Color me happy, hvorfor lar vi de som skal representere Norge kle seg i dette?

Kongelig kanefart


Jeg vil ha en hetere debatt enn dagens, en fornuftig plassering av de millionene som substiderer pelsdyrnæringen i dag og representanter for landet med meninger og bein i nesa.

Lovene er hentet fra lovdata.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar