søndag 17. januar 2010

Pølsedressører er ranere

Geir R. Nordenstam har skrevet denne artikkelen hvor han blandt annet skriver at "de Nye" er pølsedressører med klikkere som ønsker å ta pengene fra folk med sine nymotens metoder. Og de bruker selvsagt disse metodene fordi de ikke klarer å instruere hundeeiere til å få hunden til å arbeide for fører, og ikke avledere (pølsebiter og leker).
Du bør lese artikkelen selv, den er vanvittig vittig. Han skriver blandt annet at
"Det er nemlig slik at hunder blir avledet når eieren ikke har forutsetninger til å gi go`biter til riktig tidspunkt. Og svært få nybegynnende hundeeiere har denne evnen.
Det er bakgrunnen for at jeg hevder at go`biter straks bør fjernes fra landets nybegynnerkurs!"
Så godbiter er feil å bruke hvis man har dårlig timing, men straff derimot...?

Jo forresten, jeg har jo sjekket litt rundt på dette med priser. To av de største hundeskolene i Bergen er Fjellanger Hundeskole og Aktiv Hund.
Fjellanger Hundeskole, som er en slik hundeskole Nordenstam omtaler som "raner", som baserer all sin trening av hund på utelukkende positive metoder tar 2500,- for et kurs som går over 3 mnd (4 uker + 4 uker fri + 4 uker), totalt 15 timer. Dette gir en timespris på 166,6 kroner.
Aktiv Hund står for en ideologi langt nærmere Nordenstams egen, med både lederskap, grensesetting, styring og kontroll omtalt på sine hjemmesider. Disse tar 3250,- for et helgekurs på totalt 19 timer. Dette gir en timespris 171 kroner.


Enya viser stolt frem sitt resultat av pølsedressur uten lederskap :)

5 kommentarer:

 1. Anette B og Timmy (som også er pølsedressert)19. januar 2010 kl. 13:06

  Jeg skulle gjerne likt å se Hr. Nordenstam trene f.eks delfiner ved hjelp av lederskap... Bra blogg forresten!:)

  SvarSlett
 2. Nå kongefamiliens hund blitt rampete og bitt kronprinsessen, den er sendt på kurs. kanskje du skal ta kontakt med Skaugum og gi dem noen tips? Kongefamiliens personlige hundetrener ;)
  Klem fra mamma

  SvarSlett
 3. Hei igjen Veronica.

  Vil anbefale deg å ta kontakt med de hundeskolene og/eller hundetrenerne som du aktivt retter søkelyset mot i store deler av din blogg og i siste artikkel. Dette er en mer ærlig og redelig måte å gjøre det på enn å henge ut enkelte på bakgrunn av hva de skriver i sine artikler og på sin nettside.
  Ser du klipper ut deler av tekst fra våre nettsider med enkelte endringer. Vær grei og referer til oss når du angriper oss på denne måten.
  Ellers takk for alle kursene du har deltatt på hos oss gjennom de siste to årene du har vært førstegangs hunde-eier.

  Med hilsen
  Linn Guldvik
  Hund i Sentrum
  www.hundisentrum.no

  SvarSlett
 4. Tror det er et fritt land og fullt tillatt å ytre sine meninger uten å bli stemplet som "uredelig"? Er ingenting galt med å nevne gullkorn fra meningsmotstandere men hvis det er utvilsomt hvem som "angripes" bør det jo selvfølgelig refereres til. Som det blir gjort her med flott link øverst.

  Og selv om det er noen hunde"skoler" som first comes to mind, er de jo bare et uttrykk for en linje hvor (fag)kunnskap og praksis har skilt lag.

  BTW, ser bildet av Nordenstam vise hvem som er sjef til "Keiko" klart i hodet mitt :)

  SvarSlett
 5. Et par små tanker jeg har til dette:

  Jeg vet hunden min ALDRI ville fungert under noe Nordenstam-teorier, fordi hunden min ikke har noe klart perspektiv på hva en "hundefører" er, og hun har dermed ikke sjans å "se opp til hundefører" (ref. artikkelen) uten at man henter fokus et annet sted. Hvordan løser Nordenstam/andre liknende skoler Retrievere? De skjønner ikke ledelse, de skjønner bare mat og lek.

  Det være sagt så tror jeg det dermed er litt individsbetinget hvilken treningsmetode/oppfostring man bruker på hunden sin. Mer førerorienterte hunder med skarpere gemytt (hunder man lett gjør feil med, ulikt Retrievere som - litt stygt og litt individsbegrenset sagt - kan bankes uten at de kobler bankingen til noe, og logrer etterpå) kan sikkert svare på noe ala Nordenstam - uten at det rettferdiggjør rykk og napp og legging i bakken.

  At man SER AN INDIVIDET tror jeg er viktigere enn at man ser seg blind på metode og teori :) Det er iallefall min hundetreningsfilosofi, det som passer for oss - det passer for oss (nå ser jeg bort i fra all "hundebanking" - for det passer strengt tatt ingen in my mind).

  SvarSlett