søndag 31. januar 2010

Latskapsaktivisering av hund

De som kjenner meg, vet at jeg ikke er tilhenger av matskål. Jeg mener matskål er sløsing av ressurser som kan brukes for å få hunden sliten. Når man forer på alternative måter, er det viktig å fylle lekene med ting som alltid er så nære et fullfor du kommer, for et sunt og balansert kosthold.

Kong med fyll - Original Kong fås kjøpt i de fleste dyrebutikker i forskjellige størrelser fra small til XXL. Dette er svært slitesterke leker som tåler de fleste kjever. Helt supre å fylle med våtfor, pølsebiter, vaffler, leverpostei, tubeost, Vom og Hundemat eller andre ting hunden elsker. For å øke vanskelighetsgraden kan litt tørrfor blandes ut med stuffingen, og eventuelt fryses.
Enyas favoritt er Vom og Hundemat nr. 25 med Hill's Tunfisk og Ris blandet i som fryses.

Teppesøk - Strø godbiter utover gulvet så de dekker omtrent arealet av pleddet du skal bruke. Legg pleddet over og la hunden finne godbitene. For å avansere kan man legge pleddet på gulvet først, strø godbiter på halve pleddet, og brette den andre halvparten over.

Husransakelse - Be hunden ligge og bli, ev. putt den inn på et annet rom. Legg godbiter rundt om i huset: under sofaen, bak gardinene, mellom vedkubbene, mellom avisene, i dørkarmer, hjørner, oppå stoler osv. La hunden jobbe selvstendig. Dette er en fin måte å la hunden få middagen sin på. Det gjør maten mer spennende, og hunden sliten.

Knaskesokk - Ta en singel, gammel sokk og fyll med godis. Forbeholdt mindre hunder, og pass på så ikke hunden svelger sokken.

Mat i skål - Legg noen godbiter på gulvet, og sett matskåla over oppned.

Mattur - Gå en tur, kast godbitene utover i et skogholdt eller på en plen. Gjør gjerne dette mot slutten av turen, da søket vil roe ned hunden.

Kålerabi - Kjøp et helt kålerabihode, borr noen store hull i det og fyll med godis. Kan også fryses for å avansere.

Tomflaske - Fyll en tomflaske med godis.

Frolic - Knyt Frolic fast i forskjellige høyder på gjerdet/veggen og la hunden hoppe opp for å få tak i de.

Tomme doruller - Tomme doruller kan brukes til så mangt. Fyll med snadder og tape igjen.

Bruk foret som godis - Ta med hundens mat på tur og bruk dette som belønning på innkalling, kontakt, passering osv. For noen hunder er dette for kjedelig, og det kan da blandes ut med andre godis som pølsebiter, tunfisk, vaffler, fiskeboller el.

Fra jeg sluttet å fore i matskål (ferdig på valpefor), har hunden min gradvis begynt å jobbe for alle typer mat. Når det er mye forstyrrelser, trenger jeg noe som er ekstra godt, som f.eks. pølse eller kylling. Hun jobber per i dag veldig godt for tørrfor både ved passering og innkalling på tur og også nyinnlæring av øvelser så lenge vi er på et kjent sted med lite forstyrrelser.
Jeg hører ofte at "hunden min liker ikke det". Det hender nok at det er ting hunder ikke liker, men majoriteten av gangene tror jeg det skyldes gratis utdeling av uanstendige mendger fôr og/eller overvektige, matleie hunder.

2 kommentarer:

  1. Klage på ett av tipsene: doruller fungerer ikke på labradorer som synes papir er like godt som leverpostein. Evt: som ikke merker forskjell :D

    SvarSlett
  2. Takk for gode tips! Skal nok komme godt med fremover :)

    SvarSlett